December 1. 

AIDS világnapja

 

Ma van az AIDS Világnapja, amelyet 1988 óta tartanak meg, hogy felhívják a figyelmet a gyógyíthatatlan betegség megelőzésére. Az AIDS-et 1981. december 1-től különálló betegségként jegyzik. A HIV az angol Human Immundeficiency Virus szó rövidítése. Magyarul: Emberi Immunhiányt (előidéző) Vírus. Az AIDS betűszó az angol nyelvből eredő rövidítés: Acquired Immune Deficiency Syndrome. Magyarul: Szerzett Immun Hiányos Tünetegyüttes, amelyet a HIV vírus okoz. HIV fertőzöttnek lenni nem jelent egyet AIDS-esnnek lenni. A HIV fertőzöttség azt jelenti, hogy a vérben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel a szervezet a vírusra reagál. Sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, de szervezetükben ott van a vírus. Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert, ami eddig védett minden fertőzéstől. Így a szervezet sokkal sebezhetőbb lesz minden betegséggel szemben. 

Fontos tudni, hogy a vírust nem kaphatod meg a mindennapi érintkezés során. Így nem kaphatod el kézfogással, vagy közös WC használat során. Akkor sem kaphatod el, ha közös tányérból eszel egy HIV fertőzöttel vagy egy medencében fürödtök.

December elseje az a nap, mikor meg kell próbálnunk segíteni azokon, akik ki vannak téve a HIV veszélyének.

Iskolánkban Domonkos Szabina védő néni volt a nyolcadik osztályosok vendége biológia órán. Érdekes, tanulságos előadásában sok hasznos tudnivalót, információt osztott meg a diákokkal. Felhívta a tanulók figyelmét a felelősségteljes életvezetésre, a megszerzett ismeretek tudatos alkalmazására.

Köszönjük szépen, hogy elfogadta meghívásunkat!