Cím: 8542 Vaszar, Fő utca 9. Tel/Fax: 06-89/355-010 E-mail: vaszar@papaitk.hu OM azonosító: 37100

Ökoiskolai beszámoló 2021/2022

Ökoiskolai beszámoló

Tanév elején újjáalakult az ökoiskolai munkacsoport. A korábbi évekhez hasonlóan terveztük meg az éves feladatokat, indítottuk a DÖK-kel egyeztetve az egész tanévet átfogó tevékenységeket, és beszéltük meg azokat a szempontokat, amelyekkel a fenntartható fejlődésnek és az ökoiskolai létnek is meg tudunk felelni.

Szeptemberben rendeztük meg a hagyományos hulladékgyűjtési akciónkat. Diákjaink papír és fémhulladék összegyűjtésével és leadásával járultak hozzá környezetük szebbétételéhez és az újrahasznosítás megvalósíthatásához.

Ugyancsak szeptemberben került megrendezésre iskolánkban az évtizedes hagyománynak örvendő akadályverseny. A 9 csapatot sportos állomások várták a falu különböző pontjain, a diákok a kicsiktől a nagyokig hatalmas lelkesedéssel vágtak bele a feladatok végrehajtásába. A csapatkapitányok a hozzájuk tartozó diákok magatartása mellett figyeltek arra is, hogy társaikkal együtt ügyeljenek a környezetük tisztaságára.

 

Októberben, az állatok világnapjáról megemlékeztünk az iskolarádióban, és pályázatot is hirdettünk. A pályázók feladata az volt, hogy készítsenek fényképes leírást a kedvenc állatukról. Mind az alsó, mind a felső tagozaton rengeteg szép pályamű született, melyeket kiállítás keretében tekinthettek meg diákjaink iskolánk folyosóin.

 

Ebben a tanévben is megrendeztük az "Őszi Kikerics" Természetismereti Vetélkedőt. A járványügyi helyzet miatt a versenyt levelezős formában szerveztük meg. Nagy örömünkre óriási érdeklődés övezte a rendezvényt, a Pápai Tankerületi Központ intézményeiből 150 diák vett részt. A helyezetteken kívül 20 páros ért el kiemelkedő teljesítményt. Minden versenyzőt ajándékkal jutalmaztunk.

 

Az AIDS világnapjához kapcsolódóan védőnői előadást hallgathattak meg 8. osztályos tanulóink.

 

Decemberben, az ünnepek közeledtével karácsonyi alkotóházat tartottunk, ahol diákjaink kis ajándékokat készíthettek családtagjaik számára. Az egyik fő szempont volt az alkotásoknál az örömszerzés mellett az újrahasznosítás, és a hulladékanyagok minimalizálásával a fenntarthatóságra nevelés.

 

Februárban „A vizes élőhelyek világnapja” alkalmából rajzpályázatra készültek alkotások.

 

A farsang ebben a tanévben osztálykeretben került megrendezésre, ahol a díjazásnál előnyt jelentett a házilag, újrahasznosított anyagok felhasználásával készült jelmez.

 

A Happy-hét, amely az OGYÉI évente megrendezésre kerülő országos óvodai-iskolai programja, arra hívja fel a fiatalok figyelmét, hogy egészségük megőrzése érdekében, cukros üdítő helyett vízzel oltsák a szomjukat. A HAPPY-hetet rendszerint a Víz Világnapjához kapcsolódva szervezik. A programban részt vevő gyerekek játékos oktatás, projektfeladatok, keretében ismerkedhetnek a helyes folyadékfogyasztási szokásokkal.

Iskolánk ismét csatlakozott a Happy-hét rendezvényhez. Az osztályoknak teremdíszítési versenyt hirdettünk, valamint minden osztályban VÍZBÁR állt rendelkezésre a szomjoltásra. A Víz Világnapján kékbe öltöztünk, és egy vízcsepp formájú élőképet alkottunk az udvaron. Tanulóink rajzórákon készült rajzokkal díszítették termüket és az iskolát. Minden osztályban „A víz kincs” témájú tanítási órán vettek részt a gyerekek, amelyeken érdekes információk, játékos feladatok segítségével bővítették a vízzel kapcsolatos ismereteiket. A témahét jó hangulatban, egészséges versenyszellemben telt a vízfogyasztás népszerűsítésének jegyében.

 

Áprilisban Pápai Tankerületi Központ pályázatának köszönhetően intézményünk ötödik és nyolcadik osztályos tanulói a Csodák Palotájában élménydús kirándulást tehettek. A program nem csak a játékról, hanem a természettudományok játékos megismeréséről is szólt. Az egész napos programon természettudományos jelenséget bemutató játékot és eszközt próbálhattak ki, az Öveges professzorról elnevezett előadóteremben izgalmas előadást, bemutatót láthattak az csoportok.

 

A Föld Napja alkalmából rádiós megemlékezést és takarítási akciót szerveztünk. Diákjaink az iskola környékét és a környező utcákat járták be szemeteszsákokkal és gumikesztyűvel felszerelkezve, és összeszedték az eldobott hulladékokat.

A Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti verseny megyei fordulójában Pánczér Antónia 6. osztályos tanuló 3. helyezést, Miklós Dorina 5. osztályos tanuló 5. helyezést ért el.

 

Áprilisban zajlottak le a környezethez, természethez kapcsolódó tanulmányi versenyek is.

A Magyar Természettudományi Társulat által rendezett XXX. Teleki Pál Földrajz-Földtan Verseny megyei fordulóján I. és II. helyezést értek el diákjaink, az I. helyezett bejutott Egerbe az országos döntőbe, ahol szépen szerepelt.

A Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti verseny megyei fordulójában 3. és  5. helyezést értek el tanulónk.

A Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny megyei fordulójában is szépen szerepeltek diákjaink.

 

Májusban a „ Madarak és fák napja” alkalmából játék kiállítást rendeztünk. A program főként az alsós gyerekek körében volt népszerű.

 

Júniusban, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából a Zöld Követ Egyesület egy különleges kihívásra hívta az iskolákat. Valamennyi regisztrált osztály együtt énekelte a GYERTYÁT GYÚJTUNK A FÖLDÉRT című dalt, majd részt vehetett egy közös online játékban.

A felsős osztályok csatlakoztak a felhíváshoz. Örömmel vettek részt a közös éneklésben, és az online versenyben megszerezték az első és második helyet.

 

A tanév befejeződése után diákjaink táborozáson vesznek majd részt. Szervezett táboraink részei az ökológiai szemléletmód kialakításának, fenntartásának is. Táborainkkal méltón zárjuk le ökoiskolaként is a tanévet.