Cím: 8542 Vaszar, Fő utca 9. Tel/Fax: 06-89/355-010 E-mail: vaszar@papaitk.hu OM azonosító: 37100

Ökoiskolai beszámoló 2020-2021. tanév

Ökoiskolai beszámoló

2020-2021. tanév

Ebben a tanévben is elvégeztük a szokásos tanév eleji teendőket. Megalakult az ökoiskolai munkacsoport, és összeállítottuk az ökoiskolai munkatervet. Az éves program egyes feladatait ismertettük a kollégákkal. Megalakult a zöld DÖK, indult az energiaőrjárat. Kijelöltük az ökoiskolai faliújság felelőseit, kihelyeztük a szelektív hulladékgyűjtőket.

Sajnos a vírushelyzet e tervezett programok megvalósításának mikéntjét felülírta.

A tavasszal elmaradt természetismereti és biológia versenyek szeptember 18-án kerültek megrendezésre.

A Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny megyei fordulóján eredményesen szerepeltek diákjaink. A Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny megyei fordulóján 2. és 3. helyezést érttek el tanulóink.

 

Az Állatok Világnapja alkalmából iskolánkban fotókiállítást rendeztünk az alsó és a felső tagozatban egyaránt. Olyan fényképeket kértünk, amely a tanulókat egy-egy kedvenc, vagy kiránduláson, nyaraláson látott állattal örökítette meg. Rengeteg fényképet hoztak diákjaink, egész héten örömmel nézegettük a vidám, jó hangulatú fotókat.

 

A tavasszal elmaradt Fenntarthatósági Témahetet október 5 - 9. hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Kiemelt témák az Energia, a Klímaváltozás és az Egészségnevelés voltak.

Az alsó tagozatban az Egészség témakörén belül "A kocka el van vetve" címmel a gyerekek egy óriás társasjáték keretében mozgásos feladatok segítségével értelmezték a testmozgás és a környezetvédelem kapcsolatát.

 

A felső tagozatos tanulók is részt vettek a Fenntarthatósági Témahét programjaiban. A szelektív hulladékgyűjtés témái közül a "Nézz szembe a szemeteddel!" című részt dolgozták fel. Újrahasznosíthatóság szerint csoportosították a hulladékokat. Ezután saját kezűleg állítottak elő hulladékból hangszereket, melyekkel egy saját hangszerelésű ökodalt szólaltattak meg..

 

Iskolánk ebben a tanévben is megrendezte a Pályaorientációs napot. A tanulók osztálytermeikben érdekesebbnél érdekesebb programokon vettek részt, melyet a pedagógusok állítottak össze. A programok között megtalálható volt filmnézés, montázskészítés, képkirakó játék, beszélgetés, foglalkozások jellemzőiről. Szakmákat, munkaeszközökkel párosítottak, régi mesterségekkel ismerkedtek meg. Nagyobb diákjaink maguk által készített ppt-ken keresztül ismertették meg társaikat a középfokú továbbtanulás lehetőségeiről. Nagy figyelmet fordítottunk a szakmák ismertetésekor azokra a jellemzőkre, melyekkel a fenntarthatóságért tehetnek majd a szakemberek a munkájuk során.

 

A hagyományőrző szakkörön és hon-és népismeret órán az 5. osztályosok felelevenítették a töklámpás faragásának régi magyar hagyományát. Jó hangulatban vidám lámpások készültek, amelyekkel az iskola udvarát díszítettük.

 

Részt vettünk a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola által meghirdetett rajzversenyen, melynek témája "Felelősségünk a teremtett világért". 3. osztályos tanulónk

  1. helyezést ért el.

A hagyományos „Őszi Kikerics” Természetismereti Vetélkedőt a rendhagyó körülmények miatt, ebben a tanévben iskolai kereteken belül tartottuk meg a 3, 4, 5. és 6. osztályosok körében.

 

  1. március 1-5. között került megrendezésre a PÉNZ7 - Pénzügyi és vállalkozói témahét.

A diákok nagy érdeklődéssel, lelkesen tervezték meg a családi költségvetést 3-4., 5-6., 7-8. osztályokban.

 Március 8.-tól online oktatás lépett életbe.

A Víz Világnapja és a Föld Napja alkalmából rajzpályázaton vettek részt tanulóink. Az volt a célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, a Földet taposó ökológiai lábnyomok csökkentésének lehetséges módjaira.  A rajzokból kiállítást készítettünk.

 

A 2021-es Fenntarthatósági Témahetet április 19-23. között hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az alsó tagozatos tanulók „Sok kicsi sokra megy (fenntartható családi gazdálkodás)” címmel vettek részt a projektben. A felső tagozatos diákok a digitális tanrend miatt otthon végezhető feladatot oldottak meg a „Fenntartható háztartás” témakörében. Ezen belül videót néztek meg az ökológiai lábnyomról, ppt tájékoztatta őket a túlfogyasztásról, a körforgásos gazdaságról, majd kiszámolhatták a saját ökológiai lábnyomukat.

 

Tanulóink lelkiismeretesen készültek a Kaán Károly Természetismereti Vetélkedő és a Herman Ottó Kárpátmedencei Biológia Verseny megyei fordulóira, ahol szépen szerepeltek.

 

Április 30-án szerveztük meg az őszről áthelyezett akadályversenyt, melynek feladatai

A Madarak és Fák Napja közeli dátumához kapcsolódtak. Az alsó tagozatos tanulóink a hagyományokhoz híven különböző helyszíneken kaptak ezzel kapcsolatos elméleti illetve gyakorlati feladványokat. A felső tagozatosok online játékos feladatok megoldásával vettek részt ezen a programon, amelyek a kollégák által tanított tantárgyakhoz kapcsolódtak. Volt biológiai számtan, fényképkészítés a kedvenc fával, madárral, origami madárhajtogatás, madaras árnyjáték létrehozása, fogalmazás írása a postagalambok történetéről, a madarak, fák neveinek megismerése angol-német nyelven, stb.

 

A tanév befejeződése után diákjaink táborozáson vehettek részt. Felsős tanulóink két turnusban voltak Révfülöpön a „Csodaszarvas” elnevezésű tematikus táborban, alsós tanulóink helyben Erzsébet Táborban tölthettek egy hetet. Szervezett táboraink részei az ökológiai szemléletmód kialakításának, fenntartásának is. A természeti környezet szépségével, a megóvásának szükségszerűségével szembesülhettek tanulóink a bakonybéli kirándulás helyszínein, a folly Arborétumban, Balatonlellén, a Gömbkilátóból gyönyörködhettek a balatoni táj szépségében. Az Erzsébet Táborban ismerkedhettek a hagyományos kézműves tevékenységekkel, sportolhattak, az egészséget védő-óvó foglalkozásokon vehettek részt.

 Táborainkkal méltón zártuk le ökoiskolaként is a tanévet.