Csengő újság
 
   

1991 decemberében, az első fénymásoló gép vásárlásával egy időben, bemutatkozó példánnyal leptük meg a gyerekeket és a falu lakosait.
 
Az alapító és jelenlegi szerkesztők pedagógusok: Kecskés István akkori igazgató, Takácsné Horváth Éva ig.h., Zsédenyi Anna. Szakács Attiláné hírszerkesztőként csatlakozott a stábhoz. Iskolánk diákjai is szerepet vállalnak az újság megjelenítésében. Az első diákszerkesztők már egyetemisták ill. dolgoznak. A felnőttek az állandóságot, a hagyományokat képviselik, a diákok pedig az új hangot, a frissességet hozzák az újság életébe.
 
Emblémája, felirata állandó: A vaszari diákok és nevelők lapja

1992 januárjától havonta jelentkezünk. Állandó rovataink:

  Hírek- az aktuális eredményekről tájékoztat

  Röhög az osztály- a tanulók és a tanárok „aranyköpéseit” tartalmazza

  Rejtvény- kicsiknek, nagyoknak szóló fejtörők

  Jelzőcsengetés- a következő hónap eseményeit jelzi
 
Évről évre aktualizáljuk a rovatokat: Hazánk EU-ós csatlakozása előtt az Európai Uniós államokat mutattuk be. Pár éve sikeres a Lélektől lélekig című, elmélkedésre szolgáló rovat. „Foggal – örömmel” címmel egy fogápolási pályázatot népszerűsítettünk, majd az egészséges táplálkozást.

Az iskola 100 éves évfordulójára készülve a volt tanárok és diákok visszaemlékezéseit jelentettük meg az elmúlt években, és a mostani tantestület tagjait ismerhették meg diákok és szülők, a jubileumi számainkban pedig a Csengő szerkesztői mutatkoztak be 15 év után.

Az iskolaújság indítása óta célunk a gyerekek munkáinak megjelentetése: fogalmazások, útleírások, könyvismertetések, élménybeszámolók, rajzok, fényképek közlése, a diákönkormányzat életének, eredményeinek bemutatása.

Az újság tartalmát kezdetektől befolyásolja, hogy olvasóink nem csupán az iskola tanulói, hanem a falu lakói is. Jelenleg egyik legidősebb olvasónk 85 éves.

Újságunk nemcsak a jelennek szól, része az iskolatörténetnek is. Több tanítványunk választotta szakdolgozata írásakor forrásul, az iskolaépület átadásának 100 éves évfordulójára megjelenő jubileumi évkönyv szerkesztője, Mezei Zsolt főkönyvtáros is felhasználta a Csengő írásait.

Az újságot kezdetben írógépen, napjainkban számítógépen írjuk.

Az újságot 140 példányban adjuk ki. A lapok hajtogatása, összeállítása a diákok, pedagógusok közreműködésével történik.

A Csengő 10 számmal jelentkezik évente. A falu lakosainak a diákok kézbesítik, távolabbra postázzuk.

Minden évben bulival ünnepeljük a Csengő születésnapját. 2006-ban vendégünk volt a Veszprém megyei Napló újságírója is.

Rendszeresen elküldjük iskolaújságunk egy példányát az Országos Széchenyi Könyvtárba, a DUE-nak /Diákújságírók Egyesülete/, a Tallózóban megjelentettek 4 cikkünket három témában. Korábban bemutatkoztunk már a Veszprém Megyei Pedagógiai Intézet kiadványában, a LA-POZ-GA-TÓ-ban is. Rendszeres olvasóink között üdvözölhetjük az iskola volt tanárát, Nádor Istvánt, a Kapu c. folyóirat egyik szerkesztőjét is.

Büszkék vagyunk arra – 1680 lakosú kis faluban, kis iskolaként -, hogy az iskolaújság ennyi ideje folyamatosan megjelenik, hiszen a környékünkön nincs még Pápán sem olyan diákújság, ami ennyi idős lenne. Az iskola eseményeiről nemcsak a jelennek, hanem az utókornak is „lenyomatot” hagyunk.