MÉZES REGGELI

Mézkóstoltatás, előadások mézről és a méhek életéről, színes ismertető anyagok, rövidfilm a méz fogyasztásáról – ez a „mézes reggeli”. Egy alkalom, amikor az ország minden megyéjében helyi méhészek bevonásával a méhekről, a magyar, s ezen belül a helyi termelői mézekről szól minden.

Hét évvel ezelőtt Szlovéniában „mézes reggeli” néven indult a kezdeményezés, melynek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a rossz étkezési szokások gyakran már gyerekkorban kialakulnak. Napjainkban egyre több problémát okoz a finomított cukrok túlzott fogyasztásából adódó elhízás és a cukorbetegség, ezért fontos feladatunk, hogy az egészséges táplálkozásra való nevelést minél korábban megkezdjük és ráirányítsuk a figyelmet a mézfogyasztás számos előnyére.

A természetes méz 11 féle vitamint, 30 féle ásványi anyagot és 19 féle aminosavat tartalmaz, továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését, erősíti a szívet és még számtalan pozitív hatása ismert. A méz főleg gyümölcs- és szőlőcukorból áll, ezért kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra.
A magyar mézek világszerte ismertek, minőségük miatt az EU-ban javítómézként, más országok gyengébb minőségű mézeihez keverve árusítják. Hazánkon kívül tiszta akácmézet nem, vagy csak nagyon magas áron értékesítenek külföldön. Magyarország az éves termelési eredményeitől függően (15-30.000 tonna/év) az EU tagországain belüli mézkereskedelem akár 40%-át képes kielégíteni, s ez a világ méztermésének 4-5%-át is jelentheti.
Iskolánk tanulói miután megismerkedtek a méhek életével, a mézkészítés rejtelmeivel vajas-mézes kenyeret és mézes teát kaptak reggelire.
Európai mézes reggeli

Európai mézes reggeli 012.jpg
Európai mézes reggeli 015.jpg
Európai mézes reggeli 033.jpg
Európai mézes reggeli 036.jpg
Európai mézes reggeli 038.jpg