FÜSTMENTES VILÁGNAP NOVEMBER 19.

Minden év novemberének harmadik csütörtökjén világszerte arra szólítják fel a dohányosokat, hogy egy nap erejéig függesszék fel káros szenvedélyüket. A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) más orvostársaságokkal összefogva azt szeretné elérni, ha ez a füstmentes időszak egy egész életen át tartana. A statisztikai adatok szerint a világnapon a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada, vagyis közel 1,3 milliárd ember fújja nap mint nap a füstöt. A felmérések szerint a dohányzás a tüdőrák okozta halálozások 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, míg a koszorúér-betegségek 25-30 százalékáért felelős.
A dohányosok nagy többsége 18 éves kora előtt már kipróbált valamilyen dohány-terméket. A 13 évesek között már 50 százalékos az arány, 10 kezdő középiskolásból pedig már 7 cigarettázott. A 12-14 éves lányok 7, míg a fiúk 12 százaléka dohányzik, a szülő korban lévő, 18-30 éves nőknek pedig a 42 százaléka. Minden ötödik gyermek egy doboz cigarettát szív el passzív dohányosként egyetlen hétvége alatt.
Hazánk a dohányzást tekintve a világranglista dobogós helyére került. A személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál. Ezeket, ha egymás mellé helyezzük, mintegy 250 métert tesz ki, ami annyit jelent, hogy a magyarok közel 2 millió kilométernyi "rudat" – az egyenlítő hosszának mintegy negyvennyolcszorosát – füstölik el évente.
A nap kiváló alkalmat ad arra, hogy mindazon dohányzók, akik egész nap megállták cigaretta nélkül, másnapra is hosszabbítsák meg elhatározásukat, mondván; "Hiszen mindig csak egy napot kell kibírnom - a mait!"

Közeledik az advent, a karácsony, amely a családok bensőséges hangulatú,
az együttlét örömét jelentő eseménye.
Ne homályosítsa hát el ezt a cigarettafüst!

Iskolánk plakátverseny keretében csatlakozott a Füstmentes világnaphoz. Tanulóink rajzos és számítógépen szerkesztett plakátokon hívták fel a figyelmet a dohányzás káros hatásaira.
A rajzos plakátok győztese: Keizer Anett 7. osztályos tanuló
A számítógépen szerkesztett plakátok győztese: Molnár Bence 5. osztályos tanuló
Különdíjas:
Váczy Bence 8. osztályos tanuló